Vedecké šťastie funguje na jednoduchých, ale o to dôležitejších princípoch. V prvom rade je potrebné naplniť myseľ poznatkami, vďaka čomu naše podvedomie skúša rôzne kombinácie. Až na takomto podklade môže šťastná náhoda osvietiť našu myseľ a odhaliť riešenie, kde následne naša myseľ formuluje samotnú myšlienku. Ako zaznelo od S. Pastorekovej, „vedecký objav vyžaduje vedomosti, úsilie a prezieravosť“. Nielen na vedecké šťastie, ale aj na konkrétne výskumy a poznatky, malo približne 150 študentov bratislavských škôl možnosť nakuknúť. Vedeckí pracovníci odhalili prostredníctvom prednášok a interaktívnych aktivít ingrediencie pod pokrievkou hrnca, v ktorom po ich správnom primiešaní vznikne vedecký objav. Adela Penesová z Ústavu klinického a translačného výskumu BMC SAV sa vo svojom výskume venuje obezite, ako aj ochoreniam súvisiacimi s ňou. Ako však súvisí obezita a tuk? A je tuk pre nás vôbec dôležitý a potrebný? Jednoznačne áno. Ako zaznelo počas prednášky, tuk má v našom tele dôležitú úlohu. Či už ako súčasť bunkových membrán, alebo pre jeho dôležitosť pre syntézu hormónov. Na čo je ale potrebné dávať pozor, sú jeho zvýšené zásoby v tele, ktoré vedú k spomínanej obezite. Samotná obezita aj u detí a dospievajúcich vedie k mnohým rizikám. Či už ide o riziko cukrovky, srdcovo-cievnych ochorení, ochorenie pečene a žlčníka a mnoho ďalších, nevynímajúc ani hormonálne zmeny, ktorými prechádza i každý tínedžer. Doktorka Penesová k téme dodáva, že vzhľadom na pozitívne, ale aj negatívne pôsobenie tuku v našom tele, „žiadny extrém nie je dobrý“. Po zaujímavej téme o tuku a obezite, nasledovala otázka, či sa dá predísť rakovine, čo ju spôsobuje a aká dôležitá je prevencia. Silvia Schmidtová a Ján Roška z Ústavu experimentálnej onkológie BMC SAV uviedli, že rakovina nie je jedno ochorenie, ale skupina nádorových ochorení, ktorých je okolo 200, a kde môže byť postihnutý každý orgán. Ako sa to ale celé začne a prečo sa to stane? V tele máme niekoľko biliónov živých buniek, ktoré po poškodení na úrovni genetickej informácie chemickým, fyzikálnym alebo biologickým zásahom poškodia DNA, a dôjde k zmene vlastností bunky. Aj preto je ochrana DNA taká dôležitá. Po týchto informáciách študenti predbehli tému a hneď zaznela otázka, čo vieme urobiť pre to, aby sme rakovinu nedostali. Jednoduchá odpoveď neexistuje. Určite sa ale môžeme vyhýbať rizikovým faktorom, ako je vylúčenie fajčenia, minimalizovanie údenín a grilovaných potravín, zdravé stravovanie a v nadväznosti na predchádzajúcu tému, všetkého veľa škodí. (iH)