To je luxus, ktorí si naši predkovia nemohli dovoliť. Mäso sa jedlo oveľa zriedkavejšie, zhruba raz do týždňa a bolo zväčša odchované na vlastnom dvore. Dnes si už v obchode kúpime mäsové výrobky od výmyslu sveta, ale to, ako a kde tento produkt vznikol, nás zväčša nezaujíma. S konzumáciou živočíšnych tukov by sme to však nemali preháňať. Receptom pre zdravie je pestrá a vyvážená strava. „Mäso ako potravina je zdrojom bielkovín a železa s veľmi dobrou biologickou dostupnosťou. Obsahuje tuk, zinok, vysoký obsah selénu a vitamíny B1, B6 a B12. Morské ryby sú zasa neoceniteľným zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre výživu človeka dôležité a pre náš organizmus zdravé. Z hľadiska medicíny a výživy sa mäso a mäsové výrobky stávajú problematické,  keď obsahujú veľa tuku a kuchynskej soli,“ vysvetľuje hovorkyňa košickej Univerzitnej nemocnice Ivana Vaněková. „Obzvlášť údeniny obsahujú vysoký obsah soli a to až 2,5 gramu na 100 gramov mäsa.“ Dvadsiaty piaty november bol vyhlásený za Medzinárodný a svetový deň bez mäsa a deň práv zvierat. Jeho vznik iniciovala India v roku 1986. Ľudia sa k tejto problematike stavajú rôzne, pričom dôležitú úlohu zohrávajú tradície či vierovyznanie. Faktom ale ostáva, že ľudia vo vyspelých krajinách jedia v dnešnej dobe oveľa viac mäsa, ako to bolo v minulosti. (iH)